Reformasie gebeure in September (2)

  Datums uit die geskiedenis

  • 07/09/1566: Süleyman I, sultan van die Osmaanse Ryk, sterf
  • 13/09/1556: John Knox word predikant van vlugtelinge in Genève
  • 13/09/1565: Guillaume Farel sterf in Neuchâtel

Persone en gebeure uit die geskiedenis

Süleyman I, genoem die pragtige en/of  die wonderbaarlike, is op 6 November in  1494 in Trabzon, in die huidige Turkye  gebore, en regeer die Osmaanse of  Ottomaanse Ryk as die tiende sultan  tussen 1520 en 1566. Die hartland van die  Osmaanse Ryk was die huidige Turkye.  Süleyman was ’n wrede, bloeddorstige  veroweraar van gebiede in Oos-Europa,  die Middellandse See en Noord-Afrika.  Hy was persoonlik die bevelvoerder van  13 groot veldslae. In 1529 het hy probeer  om Wenen, Oostenryk, in te neem. Daar  bestaan ’n teorie dat Luther hierdie Turkse  bedreiging in gedagte gehad het toe hy  ’n Vaste burg is onse God gekomponeer  het. Süleyman was verantwoordelik vir  die vrees en afsku wat die Reformatore vir die “Moslems” gehad het. Hy sterf op 7 September 1566 tydens ’n veldslag in Hongarye.

John Knox is vermoedelik in 1513 in Giffordgate, Skotland gebore en sterf op 24  November 1572 in Edinburgh in die waarskynlike ouderdom van 58 jaar. Hy is  bekend as die Hervormer van Skotland en die stigter van die Presbiteriaanse Kerk.  Hy is vermoedelik aan die Universiteit van St Andrews opgelei. Hy het ’n tyd lank in die Church of England gewerk en onder andere
meegewerk aan die Book of Common Prayer.  Toe Mary Tudor die troon bestyg het, het hy na  Genève gevlug waar hy vir Johannes Calvyn  ontmoet het en predikant van die vlugtelinge  geword het. Hy sou later ook predikant van die  vlugtelinggemeente in Frankfurt word. Tydens  die regeertyd van Mary Queen of Scots kon  hy na Skotland terugkeer. John Knox is vir die  Skotte véél meer as ’n kerkhervormer – hy is ’n  nasionale held.

Guillaume Farel is in 1489 in Gap, Frankryk  gebore en sterf op 13 September 1565 in  Neuchâtel, Switserland. Hy en Ulrich Zwingli  staan bekend as die eerstegenerasie-Hervormers van Switserland. Hy het Johannes Calvyn oortuig om in Genève te leef en te werk. Saam het hulle Genève in ’n “Protestantse  Rome” omskep. Hulle was ook saam verantwoordelik vir die opleiding van sendelinge en predikante vir die Protestantse Kerk. Ondanks sy sterk Lutherse  invloed, het hy ’n ekstremistiese houding ingeneem oor beelde in die kerk. Dít was in die beginjare van die Reformasie nie ’n goeie strategie nie. Hy was verplig om Genève te verlaat en moes in Neuchâtel gaan woon tot sy dood.